Christine Award 2017

troffeeIeder jaar wordt de Christine Award uitgereikt, dit jaar voor de beste foto. Alle studenten konden een foto inzenden. De inzendingen werden anoniem door een deskundige jury van buiten de NAU beoordeeld.
De jury bestond uit: Ilona Plaum beeldend kunstenaar, Jan Theun van Rees fotograaf/ beeldend kunstenaar en Hans Ligteringen fotograaf/beeldend kunstenaar.

Het juryrapport
publiekNadat alle 39 foto's een aantal keren bekeken waren, en er een  drie selectierondes waren geweest mochten de juryleden uit de 10 overgebleven foto's hun drie favorieten kiezen. Zij kozen dezelfde drie foto's uit. Toen barstte de discussie los, maar uiteindelijk werd unaniem de winnaar van de Christine Award 2017 gekozen. De andere twee delen de tweede plaats.

 

De jury vindt de werken zeer gevarieerd, in thema maar ook in kwaliteit zowel beeldend als technisch.
Wat de jury opviel was dat te veel geprobeerd werd als een fotograaf te fotograferen met alle valkuilen van dien, waardoor de foto’s te veel gaan lijken op plaatjes die je in tijdschriften ziet. De jury had meer eigenheid willen zien, dat er een eigen beeld wordt gemaakt.
TIP Zoek het de volgende keer dichterbij jezelf of je eigen werk.

 

De Christine Award is voor Gaby van Dongen.
1e prijs Gaby van DongenEen echte ‘mensenfoto’, die je tot het genre van de documentairefotografie zou kunnen rekenen. De foto heeft een emotionele connotatie, het geeft het intieme moment weer waarbij je de ander die slaapt van dichtbij gade slaat. De foto heeft een mooie compositie met een gewaagde uitsnede. Na een aantal horizontale lijnen in het beeld, ronden de rode tulpen met hun verticale lijnen het formeel goed af. De compositie laat ruimte over aan de toeschouwer om een eigen verhaal te maken. Best gewaagd om in een portret de nadruk te leggen op het voorhoofd, je wordt als het ware in haar hoofd getrokken. Technisch had de foto iets beter kunnen zijn.

Tweede prijs 2e prijs August Peters August Peters
Een geraffineerde, professionele foto die overal even scherp is, eigenlijk perfect, misschien wel TE perfect. Het lijkt alsof de fotograaf het beeld eerst toevallig gezien heeft en daarna in scene heeft gezet. Mooi hoe de twee personen in elkaar overvloeien. De foto refereert naar de mode en/of reclame wereld en kan daar zo gebruikt worden. Een gedeelde tweede plaats voor August Peters.
2e prijs astrid mourikTweede prijs Astrid Mourik
Retro was het eerste woord dat opkwam, associaties met nieuw babylon en Domela Nieuwenhuizen. Het werk spreekt tot een andere manier tot de verbeelding dan alle andere foto’s. Het abstracte beeld heeft een mooie gelaagdheid en roept verwondering op. Het werk is pretentieloos heeft een mooie compositie en laat veel open aan de toeschouwer. Het was de juryleden niet duidelijk of het echte toevoegingen zijn of dat er gefotoshopt is, maar voor het uiteindelijke beeld is dat niet erg. Jammer dat het formaat zo klein is. Een gedeelde tweede plaats voor Astrid Mourik

 

Ook alle studenten en docenten brengen hun stem uit en de voor de PUBLIEKSPRIJS 2017 publeiksprijs saskia koster
Het was een nek aan nek race tussen vijf foto's maar de uiteindelijke winnaar is Saskia Koster.

Alle 39 nzending kun je bekijken in de pdf.