Christine Award 2019christine award webIeder jaar organiseert de NAU de Christine Award. Dit jaar wordt de Christine Award 2019 uitgereikt aan het beste 1-minutenfilmpje.
De opdracht was; maak een filmpje dat grappig of juist verdrietig is, overweldigend, saai, aangrijpend, vrolijk, persoonlijk, beschouwend, hilarisch of realistisch; het kan iets zijn uit je eigen omgeving, maar ook een collage van bij elkaar gezochte beelden; je kunt acteurs gebruiken, een performance doen, of een animatie, getekend of geschilderd, een stop-motion, kortom het kan van alles zijn.
Er zijn 2 criteria:
- Het filmpje mag niet langer zijn dan ongeveer een minuut.
- Het mag niet alleen maar een registratie zijn van wat je hebt gezien. (het moet een script als basis hebben)
Er waren in totaal 27 inzendingen, ingezonden door 1e, 2e, 3e en 4e jaars studenten.

De vak jury bestond uit: Esther van Casteren (winnaar van de eerste Christine Award) en Mirjam van Casteren (animatiefilmer en docent film)
De beperking dat het een scenario als grondslag moest hebben heeft geholpen, want de ingezonden filmpjes waren erg gevarieerd.

kijken naar de videos webjuryrapport webJuryrapport:
- In het algemeen viel op dat er in veel filmpjes geluid werd gebruikt en dat het opvallend vaak goed gelukt was, terwijl dat het moeilijkste is om film en geluid samen te voegen tot een geheel.
- Er waren veel leuke vondsten, maar jammer genoeg werden die vervolgens niet uitgewerkt. Ze bleven steken in het uitvoeren van een ideetje.
- De jury wil de studenten aanmoedigen een volgende keer iets langer na te denken, onvoorspelbaarder te zijn en misschien als het filmpje af is, er nog eens naar te kijken en het opnieuw te doen.

eerste prijs web1e prijs
Dit filmpje is intelligent gemaakt. Er is goed over nagedacht, al gaat het nergens anders over dan over zichzelf. Het heeft de opdracht heel letterlijk uitgevoerd nl dat het filmpje een script als uitgangspunt moest hebben. Ook in de vorm is dit consequent volgehouden.
De jury was het unaniem eens dat de 1e prijs gaat naar Judith Spook

tweede prijs web2e prijs
Afschuw en walging. Door de combinatie van geluid en beeld wordt dit opgeroepen, Daarna raak je gefascineerd (er zit ritme in) en wordt het verboden lekker. De 4 kaders in een vierkant doen denken aan de pasfoto’s uit een automaat, wat dan weer andere vreemde associaties oproept. Goed gedaan!
2e prijs gaat naar Cynthia van Wijngaarden

filmstill derde prijs3e prijs

Dit filmpje vertelt een verhaal. Er ligt zichtbaar een script aan ten grondslag. Het heeft een begint en een eind en een tussenstuk. Met simpele uitgeknipte vormen en plastic wordt een wereld in beeld gebracht. En al heb je geen idee waar je naar zit te kijken, je gelooft wat je ziet. De 3e prijs gaat naar Riet Kersten

publieksprijswebEervolle vermelding
Om dit filmpje werd hard gelachen. Er wordt de draak gestoken met het genre horrorfilm. Alles klopt daarin, het is vernuftig en goed gemaakt, met het geluid als drager van de beelden. Zelf het einde na de aftiteling doet mee. Er borrelt iets, maar wat? Dat is jammer, het blijft vooral een grap. De eervolle vermelding is voor Jacqueline van Benedek

Publieksprijs

Ook de studenten en docenten mochten hun stem uitbrengen. De meeste stemmen gingen naar het filmpje van Mariena Steensma.