SaskiaKoster speechSaskiaKoster cadeau docentenSaskiaKoster 9830

UITSLAG SELECTIE voorronde PRIX de JOOP

De Prix de Joop is een prijsvraag voor alle studenten die bij de NAU zijn afgestudeerd, een kans om werk in een tentoonstelling aan een breed publiek te kunnen laten zien. De Prix de Joop is vernoemd naar docent Joop Stolk die al meer dan 30 jaar verbonden is aan de NAU.
Maandag 18 april is de jury voor de Prix de Joop bij elkaar gekomen om alle foto’s van het werk dat was ingestuurd te bekijken. De jury bestond uit: Berthe Schoonman (eigenaar galerie Sanaa), Roland Sohier (beeldend kunstenaar) en Chantal Breukers (beeldend kunstenaar).

Prix de Joop

Juryrapport
De avond voordat de expositie opende, kwam de jury in galerie Sanaa bij elkaar. Ze liepen rond, keken, verbaasden zich en probeerden appels met peren te vergelijken, want dat was het volgens hun. Het werk van alle 6 de kunstenaars was zo verschillend dat het heel erg lastig was. Toch moesten ze, zonder overleg, 3 namen opschrijven, waarvan zij vonden dat ze nr 1, 2 en 3 waren. Opvallend was dat ze alle 3 dezelfde namen noemden. Twee zelfs in de zelfde volgorde.

overzicht expo prix de joopEsther van CasterenDetail Lineke Hansma

Z

awardIeder jaar wordt de Christine Award uitgereikt, dit jaar voor het beste 1 minuten filmpje. Alle studenten konden een filmpje inzenden. Alle inzendingen werden anoniem door een deskundige jury van buiten de NAU worden beoordeeld.
De jury bestond uit: Lea Schiess beeldend kunstenaar en filmmaker,en Marianne Theunissen, beeldend kunstenaar( installaties films, tekeningen)en docent aan de Gerrit Rietveld Academie.

Het juryrapport
groepDe jury vindt de onderzoekende houding van veel van de makers wel goed. Hoewel duidelijk is dat veel studenten zich voor het eerst met het medium bezig houden doen ze al proberend en zoekend leuke ontdekkingen, die heel verrassend zijn.
Sommigen hebben het geluid goed ingezet, en in een paar 1 minuten films werken geluid en beeld heel mooi samen. Een aantal inzendingen hebben helemaal geen geluid, dat is een keuze die je kan maken....

Een verslag van Huub Gilissen over het afstuderen en de eindexpositie in Loods 6.

De Eindexpo
“de afronding van een begin”

6 juni 2015 gaat het dan gebeuren. Met 11 studenten uit het vijfde jaar NAU presenteren wij ons werk in Loods 6 in Amsterdam. Spannend!!!

In de werkbespreking van 17 januari kregen we het verlossende woord: “we kunnen met zijn allen deelnemen aan de eindexpo”. De afsluiting van een proces en dan ......, verder op eigen benen?!!
De afgelopen jaren ben je eraan gewend geraakt dat je bij elke werkbespreking wordt uitgedaagd om je grenzen weer iets te verleggen. Naast het verder ontwikkelen van je eigen werk komt er nog een extra dimensie bij. Je moet je gaan bezighouden met je eigen presentatie en samen de expositie organiseren. Aan het einde van deze lesdag gingen we met Guda rond de tafel zitten om de taken mbt de eindexpo onderling te verdelen. Jan van Leeuwen maakt het ontwerp voor de uitnodiging. Gretha Hengst regelt een drukker. Birgitte Kriek verzamelt de foto’s voor de uitnodiging. Marian Langelaan, Carla Spijk, Petra Crielaard, Caroline Roessingh, Niki Murphy en Pien Wehlburg nemen elk een onderdeel van de logistiek en catering voor hun rekening. Ik stort me op de communicatie en het persbericht.
Anne Marie en Jans zijn de “curatoren” voor de expositie. Zij bepalen met ons de uiteindelijke selectie van het te presenteren werk, helpen ons met de tekst voor de presentatiemap en de inrichting van de expositie.

 

uitreiking certificatenspeechBirgitte KriekCaroline Roessingh

marjowendy2


Met een gemiddelde van zeker 30 bezoekers per dag, mag de NAU trots zijn op de eindexamenexpositie van 2014 in de bagagehal van Loods 6 te Amsterdam. Niet alleen familie en vrienden kwam het werk van de 11 afgestudeerden bewonderen, ook oud-NAU'ers en experts (lees: andere kunstenaars) kwamen langs. Sommigen op uitnodiging, anderen uit pure nieuwsgierigheid.
De exposanten zelf hadden, onder begeleiding van NAU-docenten Frans van Tartwijk en Jos van Gessel, een hele dag hard gewerkt om hun werken zo op te hangen of neer te zetten dat deze het allerbeste tot hun recht kwamen. Met 'maar' drie exposanten met ruimtelijk werk was het soms passen en meten om alle tekeningen, gróte schilderijen, bewegend beeld en collages op de muren en tussenwanden te krijgen. Maar het eindresultaat was om trots op te zijn:

opening3aopening1aEindelijk was het zover: 2 juni 2012, Loods 6 in Amsterdam, de uitreiking van ons NAU-certificaat.Na, toch wel een paar laatste stressvolle weken, was het een bijzondere ervaring, de opening.De afgestudeerden zagen er allemaal mooi uitgedost uit, we hadden onze 'schildersoverall' voor even aan de wilgen gehangen en de knop van genieten stond op het hoogste volume!

Geweldig de mensen die in grote getale voor ons kwamen. Het ontmoeten van familie, vrienden maar ook oud-studenten en studenten bracht emotie en blijdschap te weeg.De woorden van Guda, heel mooi en herkenbaar, de toespraken van de docenten voor ieder van ons een persoonlijk detail er in, bijzonder om het over jezelf te horen, staande op de trap in de hal van de grote expositieruimte waar nu de sfeer van onze groep te zien en voelen is.

entreemarjanoverzich-mariska